
Legea 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor din familii defavorizate, prin tichete sociale pentru grădiniță, a intrat în vigoare în februarie 2016, cu fonduri alocate de la bugetul de stat, în condițiile în care investițiile în educația timpurie sunt recunoscute pe plan internațional drept cele mai eficiente pentru stimularea dezvoltării creierului uman și reducerea abandonului școlar.
Stimulentul educațional introdus de lege se acordă în cadrul unui program de interes național de prevenire a abandonului școlar și se aplică în baza normelor metodologice dezvoltate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Educației Naționale.



Cum stăm?
După datele adunate de Asociația Reality Check, numărul estimat de copii care ar putea beneficia de această lege la nivel naţional variază între 111.396 (2016) și 107.190 (2017). În medie însă, de lege au beneficiat între 70.000 de copii (2016-2017) și sub 46.500 de copii (2017- 2018) – respectiv între 62% și 43% dintre copiii estimați ca fiind potențiali beneficiari. Dintre aceștia, în medie între 65% și 71% au avut o prezență bună la grădiniță.
Analizând datele prezentate şi în judeţul Tulcea, se constată în ultimii trei ani o scădere semnificativă atât a numărului de beneficiari eligibili cât și a beneficiarilor de tichete sociale, scădere care poate avea cauze diferite (legate de micşorarea numărului populației ori de lipsa de interes în obţinerea fondurilor bugetare necesare sprijinirii familiilor aflate în dificultate).
Dacă în luna decembrie a anului 2016, numărul copiilor eligibili a fi incluşi în Program era 889, numărul copiilor beneficiari ai tichetelor au fost, în judeţul Tulcea, de 670, acesta scăzând constant până la 389, în decembrie 2018, dintr-un total estimat de 475 de copii eligibili.

Ce putem face?
Prin implicarea Consiliului Judeţean, a Inspectoratului Şcolar Judeţean, a Primăriilor şi Şcolilor din Judeţul Tulcea, cu părinţi conştienţi de importanţa educaţiei în viaţa copiilor, tot mai mulţi preşcolari din familii defavorizate vor fi atraşi să frecventeze grădiniţa, în beneficiul comunităţilor locale, pe termen lung.
.png)